The territory of Barbagia represents thewildest heart of Sardinia. This area owesits name to the Romans, who named it Barbariabecause it was unconquerable.The territory lies between Nuorese and Goceano to the northand between Gennargentu and Mandrolisai to the south, includingthe areas of Ollolai, Belvì, Bitti and Seùlo. The area ofBarbagia, from a naturalistic point of view, ischaracterised by the presence of imposingmassifs, while from thecultural point of view it’s distinguished by ancienttraditions that still persist today andfascinate tourists and visitors alike.Barbagia’s gastronomy is recognisedeverywhere thanks to typical foods such ascheeses, meats, cold cuts, desserts and wines.
Il territorio della Barbagia rappresenta il nucleo più selvaggio della Sardegna. Quest’area deve il suo nome ai romani che la chiamarono Barbaria perché inconquistabile.
Il territorio si estende tra Nuorese e Goceano a nord e tra Gennargentu e Mandrolisai a sud,comprese le zone di Ollolai, Belvì, Bitti e Seùlo. L’area della Barbagia, dal punto di vista naturalistico, è caratterizzata dalla presenza di massicci montuosi imponenti, mentre dal punto di vista culturale si distingue per le remote tradizioni che ancora oggi persistono ed affascinano turisti e visitatori.
L’arte gastronomica barbaricina è riconosciuta ovunque grazie ai cibi caratteristici come i formaggi, carni, salumi, dolci e vini.